marți, 1 ianuarie 2013

"Pe lângă plopii fără soț..."(II), în cuvinte încrucișate

 Eminescu, ca toţi marii poeţi lirici care au făcut epocă în literatură, şi-a făurit singur instrumental pentru creaţiunea lui, el a creat limba lirică necesară pentru exprimarea unor idei şi sentimente adânci, de cari nici nu visa literature trecută. C.DOBROGEANU-GHEREA
 ORIZONTAL : 1) Această frumoasă poezie, de o amplă popularitate,  este dedicată  unui idol feminin cu un chip de-a pururi…  / Cum nu mai au perechi   –   Imaginea iubitei pluteşte într-o atmosferă idealizantă: Cu ale tale braţe reci / Înmărmureai…    2) Epitetul superb din a 5-cea strofă: ochiul tău...   –  28 august 1883, când poezia, din titlu, apare în „Familia” lui Iosif Vulcan.     3) Cristian Stan  –   Chipul angelic al iubitei este sugerat de expresia; glasul gurii…     Cutii pentru buletine de vot.  4) Sentimentul erotic se înscrie în sferă elegiacă: Căci azi le…  / La umblet şi la port   –  Etcetera (abr.).   5) Taifas (fam.)   –   Pe bolta alburie o stea nu se...  , / Departe doară luna cea galbenă - o pată (De câte ori, iubito)   –   Poezia  ... nu cred nici în Iehova.   6) Ai fi…  în veci de veci / Şi rânduri de vieţi    –   Din Adio: Căci astăzi dacă mai ascult / Nimicurile-aceste, / Îmi pare-o veche, de...  / Poveste.     7) Mină, monedă de argint grecească   –  Lipsite de îndrăzneală.    8) Râu în Tunisia  –   Cascadă (reg.)  –  A respinge.   9) Alexandru Arşinel  –  Din Cezara: Un azur întunecos, limpede, transparent, şi numai din când în când câte un nourel alb, ca şi când s-ar fi...  lapte pe cer   –  Intră în temă!  10) Durere sufletească, precum cea pe care o suferă poetul din cauza indiferenţei iubitei (fig.)  –  Prenumele poetului.   11) Cum nu mai au perechi / … zâne ce străbat / Din timpurile vechi    –   A fi stăpânit de dorinţa de a o cuceri pe aleasa inimii.   12) Spre final, micimea pământului cioplit în chipul femeii iubite e stigmatizat de la înăltimea spirituală a lui Hyperion: Şi te privesc nepăsător / C-un…  ochi de mort   –  Căci te iubeam cu ochi păgâni / Şi plini de suferinţi, / Ce mi-i lăsară din bătrâni / Părinţii din…   
        
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1








 



2






 




 
3




 







4

 



 




 

5


 





 



6



 





 


7




 





 

8
 




 






9

 





 



 
10


 



 





11





 


 



12












  VERTICAL: 1)
Dorul poetului se zbate însetat de împliniri: S-…  de glasul gurii mici / O oră, şi să mor       Decepţia şi înfrângerea dorului iubirii schimbă concepţia eroului liric: Azi nici măcar îmi pare rău / Că trec cu mult mai rar, / Că cu tristeţe capul tău / Se-ntoarce în…    2) Îndrăgostitul se bucură de priveliştea suavă a iubitei: La geamul tău ce strălucea / Privii atât de…       Din Scrisoarea III: Acea grindin' oţelită înspre Dunăre o mână, / Iar în urma lor se 'ntinde falnic...  română      În calea timpilor…  vin / O stea s-ar fi aprins.   3) În fond!     Poezia se încheie cu o notă de reproş: Tu trebuia să te cuprinzi / De acel farmec…  / Şi noaptea candelă s-aprinzi / Iubirii pe pământ      Bară fixă pentru gimnastică.   4) Potrivire a sunetelor finale, care în poezia din titlul nostru, este încrucişată (pl.)    Ion Agârbiceanu      Din Floare albastră: Hai în codrul cu verdeaţă, / Und' izvoare plâng în...  , / Stânca stă să se prăvale / În prăpastia măreaţă.    5) Însufleţit de pasiune     Un chip de-a pururi adorat / Cum nu mai au perechi / Acele…  ce străbat / Din timpurile vechi.    6) În Sara pe deal găsim: Luna pe... trece-aşa sfântă şi clară    Din Memento mori:  ... pare-a fi a lunei mândra, vesela grădină.    7) Iubirea pare a fi un vis misterios şi bland: Dându-mi din ochiul tău senin / O rază…  , / În calea timpilor ce vin / O stea s-ar fi aprins     A oferi.  8) … cunoşteau vecinii toţi - / Tu nu m-ai cunoscut     Element constitutiv al unui test      Iubire, precum tema poeziei noastre.   9) Avantaj     Poezia Când...  (neart.).   10) Superioare ca valoare, precum versurile eminesciene    Din  Călin (file din poveste): Flori albastre tremur...  în văzduhul tămâiet      Fin (reg.).   11) Valurile durerii se rostogolesc în vuiet de cascadă: O lume toată-… - / Tu nu m-ai înţeles.    12) Pe lângă plopii fără soţ / Adesea am…      O oră să fi fost…  , / Să ne iubim cu dor, / S-ascult de glasul gurii mici / O oră, şi să mor.
Dicţionar: LAF, MNA, ZIT, ZAN, REC, ITEM, HIN.
 Prof. Nicolae Vicolov 
                        
 Consultarea textului
 Pe langa plopii fără sot
Adesea am trecut;
Mă cunosteau vecinii toti-
Tu nu mai cunoscut.
La geamul tau ce stralucea
Privii atât de des;
O lume toata-ntelegea-
Tu nu mai inteles.
De cate ori am asteptat
O soapta de raspuns!
O zi din viata să-mi fi dat,
O zi mi-era de-ajuns;
O ora să fi fost amici,
Să ne iubim cu dor,
S-ascult de glasul gurii mici
O ora, si să mor.
Dandu-mi din ochiul tau senin
O raza dinadins,
In calea timpilor ce vin
O stea s-ar fi aprins;
Ai fi trait în veci de veci
Si randuri de vieti,
Cu ale tale brate reci
Inmarmureai maret,

 
 Un chip de-a pururi adorat
Cum nu mai au perechi
Acele zane ce strabat
Din timpurile vechi.
Căci te iubeam cu ochi pagani
Si plini de suferinti,
Ce mi-i lasara din batrani
Părintii din părinti.
Azi nici macar îmi pare rău
Ca trec cu mult mai rar,
Ca cu tristeta capul tau
Se-ntoarce în zadar,
Căci azi le semeni tuturor
La umbra si la port,
Si te privesc nepasator
C-un rece ochi de mort.
Tu trebuia să te cuprinzi
De acel farmec sfant,
Si noaptea candela s-aprinzi
Iubirii pe pământ.
    

Pe linga plopii fara sot - Mihai Eminescu infatiseaza ideele unei elegii erotice. Unde predomina tema iubirii si al suferintei. Anume titlul semnifica un gest al singuratatii “plopi fara sot” .
In tema poeziei se situeaza si natura care este mai saracacioasa si urbana, reprezentanta prin strazi pustii, ferestre inchise, plopi singuratici. Poezia capata o tonalitate trista chiar de la inceput. Eul liric fiind neinteles si cuprins de o flacara a iubirii.
Imbratiseaza un spatiu mai sumbru iar timpul se plaseaza pe doua planuri temporale, (trecut si present) in acest anturaj si cu trairi melencolice eul liric este coplesit de o gama de sentimente intunecate care vaziaza in timp. Atunci cindva el suferea si iubea cu o neliniste sufleteasca, dar acum el incearca niste sentimente de nepasare durere, tristete si singuratate sufleteasca.
Sugestiile universului identic se bazeaza in primul rind pe motivul iubirii si al tristetei care-l putem numi si un leitmotiv care semnifica o suferinta din cauza dragostei catre o fiinta. Superba imagine-metafora “candela iubirii” sugereaza intensitatea sentimentului trait care a dat nastere unei energii acaparatoare. Iubirea e simtita de poet ca revarsare a flacarii, ca o intensificare a vitalitatii, e contaminarea de sacru si daruire totala. Pe linga plopii fara sot - Mihai Eminescu infatiseaza ideele unei elegii erotice. Unde predomina tema iubirii si al suferintei. Anume titlul semnifica un gest al singuratatii “plopi fara sot” .
In tema poeziei se situeaza si natura care este mai saracacioasa si urbana, reprezentanta prin strazi pustii, ferestre inchise, plopi singuratici. Poezia capata o tonalitate trista chiar de la inceput. Eul liric fiind neinteles si cuprins de o flacara a iubirii.
Imbratiseaza un spatiu mai sumbru iar timpul se plaseaza pe doua planuri temporale, (trecut si present) in acest anturaj si cu trairi melencolice eul liric este coplesit de o gama de sentimente intunecate care vaziaza in timp. Atunci cindva el suferea si iubea cu o neliniste sufleteasca, dar acum el incearca niste sentimente de nepasare durere, tristete si singuratate sufleteasca.
Sugestiile universului identic se bazeaza in primul rind pe motivul iubirii si al tristetei care-l putem numi si un leitmotiv care semnifica o suferinta din cauza dragostei catre o fiinta. Superba imagine-metafora “candela iubirii” sugereaza intensitatea sentimentului trait care a dat nastere unei energii acaparatoare. Iubirea e simtita de poet ca revarsare a flacarii, ca o intensificare a vitalitatii, e contaminarea de sacru si daruire totala.

 
Solutia careului: Pe langa plopii fara sot 1




1
a
2
d
3
o
4
r
5
a
6
t
7
 
8
m
9
a
10
r
11
e
12
t
2 S
 
E
 
N
 
I
 
N
 
 
D
 
A
 
T
 
A
 
 
R
3
C
 
S
 
 
M
 
I
 
C
 
I
 
 
U
 
R
 
N
 
E
4
U
 
 
 
S
 
E
 
M
 
E
 
N
 
I
 
 
 
E
 
T
 
C
5
L
 
A
 
F
 
 
 
A
 
R
 
A
 
T
 
A
 
 
 
E
 
U
6
T
 
R
 
A
 
I
 
T
 
 
 
D
 
E
 
M
 
U
 
L
 
T
7
 
 
M
 
N
 
A
 
 
 
T
 
I
 
M
 
I
 
D
 
E
 
 
8
Z
 
I
 
T
 
 
 
Z
 
A
 
N
 
 
 
N
 
E
 
G
 
A
9
A
 
A
 
 
 
V
 
A
 
R
 
S
 
A
 
T
 
 
 
E
 
M
10
D
 
 
 
R
 
A
 
N
 
A
 
 
 
M
 
I
 
H
 
A
 
I
11
A
 
C
 
E
 
L
 
E
 
 
 
D
 
O
 
R
 
I
 
 
 
C
12
R
 
E
 
C
 
E
 
 
 
P
 
A
 
R
 
I
 
N
 
T
 
I
     





         
                                                           .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu